Thursday, February 14, 2013

"Τα πρόσωπα του Χρόνου"
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συμμετέχει με μια πολυμορφική έκθεση φωτογραφίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου (Χαλκδική) την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 (η 27η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία).


Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Θανάσης Αθανασιάδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Αλέκα Τσιρώνη, Ισμήνη Σακελλαριάδη και Θανάσης Ράπτης.
 
Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων είναι "Τα πρόσωπα του Χρόνου" και η θεματολογία των εργασιών που θα εκτεθούν κινούνται γύρω από αυτόν.

Συντονιστής είναι η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που είναι και ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013"


Η φωτογραφία έχει τη δυνατότητα να κάνει φανερό το ενίοτε άυλο, να αποκαλύπτει κρυμμένες αλήθειες του γύρω μας κόσμου και να ιντριγκάρει την εμπειρία της συμμετοχής, να δημιουργεί συνειρμούς που βελτιώνουν την αντιληπτική μας ικανότητα, να αναμιγνύει παρόν, παρελθόν και μέλλον, ζωή και τέχνη, να υποβάλει ερωτήματα που αντιμάχονται την έννοια της συμμετοχής δι αντιπρόσωπου, να εμπλέκει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την σκέψη με την καταγραφή με την έννοια της απεικόνισης.
Η εγκατάσταση  φωτογραφιών στην Όλυνθο, με έργα καμωμένα για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, στέκει στο μεταίχμιο μιας έκθεσης και ενός ανοικτού πειράματος για ενσωμάτωση της φωτογραφίας στη φύση. Η έκθεση, σαν φόρμα, ακροβατεί μεταξύ της παρουσίασης έργου και της ενσωμάτωσης αυτού στο περιβάλλον, μεταξύ της προβολής του και της διακριτικής (προς ανακάλυψη) απουσίας του. Εξετάζει την αντοχή των έργων που την συγκροτούν, και σαν αντικείμενα, και σαν εικόνες, και σαν δυνάμεις ικανές να πυροδοτήσουν ένα διάλογο και με τον εαυτό τους και με την ιστορία.
Τα έργα της έκθεσης υφίστανται σαν αφανείς ήρωες μιας ξενάγησης του άλλου τόπου,  σαν μετα-τέχνη μιας προγενέστερης τέχνης και ταυτόχρονα, σαν πιθανή διακόσμηση της φύσης. Οι αρχαιότητες, σαν παραδομένη σκέψη/έργο, επιστρέφουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο για  ένα δημιουργικό διάβασμα του παρελθόντος (σαν μέλλον μας)  μέσω της φωτογραφίας, για την αναψηλάφηση της όποιας σχέσης των νεοελλήνων με τον τόπο και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σε μια διερεύνηση της σύγχρονης ταυτότητας, στοιχείο της οποίας είναι και η «παραδοσιακή» πολιτιστική κουλτούρα, σύμβολά της αποδομούνται και επανασυντίθενται, σε μια απόπειρα επαν-αποδοχής τους.
Έτσι, κλασσικότροπες φωτογραφίες από πορτραίτα αγαλμάτων επεξεργάζονται ψηφιακά, τέμνονται και συγκολλούνται εκ νέου, χρωματίζονται και αποκτούν την νέα (?) τους μορφή.
Αλέκα Τσιρώνη
κινούμαστε μέσα στις εποχές, εκδηλώσεις μιας ύλης που αναγνωρίζοντας τη φθαρτότητα της αναζητά μέσα έκφρασης και επικοινωνίας για να υπάρξει ανάμεσα τους έτσι αφήνει αποτυπώματα από δημιουργήματα, που παραμένοντας στο χώρο
αποκτούν τη δική τους υπόσταση ανεξάρτητα από το δημιουργό τους, ακολουθούν την δική τους πορεία μέσα στην ιστορία χαρακτηρίζοντας την εποχή τους, ως μάρτυρες του πολιτισμού που τα δημιούργησε, παραμένοντας σκιές μέσα στη ροή του χρόνου
Θανάσης Αθανασιάδης
Οι ίδιες ανάγκες, οι ίδιες αγωνίες, τα ίδια ντέρτια... Ο άνθρωπος κολυμπάει μέσα στο χρόνο και η μόνη έγνοια του είναι να μη τον καταπιεί το μαύρο σκοτάδι. Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ, είναι και εξολοθρευτής, είναι μέσα στο μυαλό του ανθρώπου, αφήνει όμως και τα σημάδια του.
Θανάσης Ράπτης
Τα έργα πραγματεύονται το θέμα της απώλειας και των ανατροπών που φέρνει η ανθρώπινη μοίρα, μέσα από την επεξεργασία του θέματος του χρόνου: βλέποντας τη συμφορά αλλά και την ευδαιμονία, το παρόν, το παρελθόν, τον πολιτισμό, την ίδια μας την ύπαρξη ‘με φόντο το άπειρο’, μέσα από τη διαπλοκή των εποχών (αρχαία, σύγχρονη) μεταξύ τους και με την αιωνιότητα και τη φύση που τα υπερβαίνει.
Ισμήνη Σακελλαριάδη


Φυλακίζουμε τη νεότητα μας σε μια φωτογραφία, έγχρωμη ή μονόχρωμη, θέλοντας να κρατήσουμε στο κιβώτιο της μνήμης κάτι από την σπιρτάδα και το κέφι της ζωής που βιώνουμε, να τονίσουμε στους επιγόνους πως υπήρξαμε και εμείς κάποτε, όπως αυτοί, πως δικαιούμαστε, έστω και εκ των υστέρων, τα εύσημα της προσωρινής παρουσίας μας. Σκαλίζουμε την προτομή μας στο μάρμαρο, εν γνώση της θνητότητάς μας. Ευελπιστούμε να διατηρηθεί το δεύτερο αυτό σώμα μας, πολύ περισσότερο από το αυθεντικό. Και το καταφέρνουμε. Ο καλλιτέχνης του οποίου τις δεξιότητες και ικανότητες ναυλώσαμε να είναι καλά. Ο πανδαμάτωρ χρόνος, αυτός που κατέβαλε την αγέραστη ψυχή μας και εξαΰλωσε το σφριγηλό σώμα μας, φθείρει και το όποιο ομοίωμά μας, κατατρώει και το πιο σκληρό υλικό, διαστρέφει και την πιο όμορφη εικόνα μας, αφανίζει έργα τέχνης, λες και χρειάζεται την επιβεβαίωση της δύναμης του, λες και για να αδειάσει τον χώρο για το επόμενο, ίσως για να προετοιμάσει το περιβάλλον για το καινούργιο. Ο χρόνος κυλά πάντα προς μια κατεύθυνση ή μήπως και όχι;                                                                        Βασίλης Καρκατσέλης

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη νέα του μορφή υφίσταται για να εδραιώσει ένα διεθνές forum ανταλλαγών και αναζητήσεων μέσω της εικόνας και της φωτογραφικής φόρμας. Για να το πετύχουμε : στηριζόμαστε στη γενική αρχή της φωτογραφικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ταυτόχρονα, προς κοινό και φωτογράφους, υποστηρίζουμε με κάθε μέσον τη φωτογραφία σαν τέχνη, μέρος ενός ευρύτατου πεδίου διάδρασης μεταξύ των τεχνών και της κοινωνίας, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαλόγου περί τέχνης και φωτογραφίας, για το με τι αυτές ασχολούνται σήμερα και πως εκφράζονται, για πάσης φύσεως διασταυρώσεις απόψεων, τεχνικών, γραφών και περιεχομένων διοργανώνουμε εκθέσεις (ατομικές και κυρίως θεματικές ομαδικές) ελλήνων, παντού όπου μας καλέσουν, (εάν είναι δυνατόν πολύτεχνες και διαδραστικές), παράγουμε εκθέσεις μικτές (Ελλήνων και ξένων) με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, την γνωριμία των Ελλήνων με το σύγχρονο του Ευρωπαϊκού σημερινού πνεύματος και τη δημιουργία δεσμών ακατάλυτων (ατομικών και συλλογικών), συμμετέχουμε σε δύο διεθνείς θεσμούς – δίκτυα που βάζουν την Ελληνική φωτογραφία και τον Ελληνικό θεωρητικό λόγο για αυτήν στο ίδιο επίπεδο με όλες τις συνεργαζόμενες άλλες. Ένα ξεχωριστό (και μοναδικό για την Ελληνική Φωτογραφία) εργαλείο είναι το site του www.fkth.gr. Έχει ένα αρχείο που περιλαμβάνει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της καλλιτεχνικής φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Είναι όπλο για σοβαρή συμμετοχή στο διάλογο για τις ιδέες και τα κριτήρια περί του τι είναι, πως και τι φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα.

“Τα Πρόσωπα του Χρόνου” (το χρονικό μιας έκθεσης)
Η Όλυνθος σαν προορισμός, χώρος υποδοχής, συνομιλίας και συν-κατοίκησης. 
Επισκέψεις-άλλοθι για την προετοιμασία της έκθεσης, τσιπουροκατανύξεις στη γύρω περιοχή, επικοινωνία, γέλια, χαλαρές συζητήσεις, αισιοδοξία για το μέλλον.
Χαλαροί φύλακες, φιλικές συζητήσεις, ιστορίες.
Μαγευτικό τοπίο, ψηλοί, γυμνοί από φλούδες ευκάλυπτοι, ελεύθερα στο τοπίο δεντρολίβανος και λεβάντα.
Πρώτη στάση: Παρακμιακό κτήριο, πρώην καφέ, πρώην μουσείο, πρώην γενικά... Στο πίσω μέρος κουτιά με αρχαία σπαράγματα, παζλ προς επίλυση.
Οι φωτογραφίες του Θανάση Αθανασιάδη αναρτημένες 'συμβατικά' στον τοίχο, ανθρώπινες σκιές από το παρελθόν και το μέλλον, αιωρούνται 'ασύμβατα'.
Μεγάλος πλάτανος-τόπος συγκέντρωσης, χαλαρωτικό γκαζόν, ατάκτως εριμένα αρχαία, προέλευση η Χαλκιδική γενικώς, αραδιασμένοι τάφοι. Οι φωτογραφίες της Αλέκας Τσιρώνη, στο σχήμα των τάφων, τοποθετημένες στο έδαφος παράλληλα μ' αυτούς.
Παραδίπλα οι φωτογραφίες του Βασίλη Καρκατσέλη, πέτρινες μορφές, γεμάτες συναισθήματα, σπασμένες λεπτομέρειες (θραύσματα συγκίνησης). Σε έναν κορμό+διχάλα μπρος πίσω φωτογραφία του Θανάση Ράπτη, ταξίδι της ίδιας εικόνας από το παρελθόν στο παρόν.
Μεγάλη απόφαση, ο ήλιος καίει, προειδοποίηση για τις οχιές, 15 λεπτά ανηφόρα, χωματόδρομος, πλαϊνό νεροφάγωμα, Βόρειος Λόφος, αρχαία πόλη, Αποκάλυψη...
Κιόσκι-πρώτη ανάσα, χάρτης της πόλης, σαν λάβαρο η φωτογραφία της Ισμήνης Σακελλαριάδη, σημειώσεις με παιδικά γράμματα 'μου αρέσει'. Άλλη μια φωτογραφία στο βάθος, στο πάτωμα ενός από τα σπίτια, απέραντη θέα, ορίζοντας με λιόδεντρα.
Σούπερ συντήρηση-αποκατάσταση, οικοδομικά τετράγωνα, απίστευτα ψηφιδωτά πατώματα, συστήματα αποχέτευσης, αρχαίες μπανιέρες, Δημόσιο κτήριο με κολόνες, παρατημένες λαμαρίνες-στέγαστρα.
Μοναδικής ομορφιάς πάτωμα, ο Βελερεφόντης κυνηγάει ελάφι, μπροστά απεικονίζονται γρύπες (σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού). Μπροστά σε όλο το μήκος (4 μέτρα) φωτογραφική εγκατάσταση του Θανάση Ράπτη. Άνθρωποι, αρχαίοι-πέτρινοι, βυζαντινοί-ζωγραφιστοί (άγγελοι και άγιοι), σύγχρονοι φωτογραφημένοι με σάρκα και οστά, πίνουν, παίζουν μουσική και χορεύουν. Θνητοί και συνάμα αθάνατοι.
Κι άλλα ψηφιδωτά πατώματα σκεπασμένα με νάυλον και άμμο, θα συντηρηθούν αργότερα.
Νότιος  Λόφος  που περιμένει υπομονετικά να ανακαλυφθεί και να αποκαλυφθεί. 
Η πέτρα καίει, αγριελιές και αγριογκορτσιές φορτωμένες καρπό, θέα στο χωριό.
Επιστροφή. Ομάδες ομάδες ανεβαίνουν οι μαθητές του Δημοτικού. Γέλια, φωνές, κυνηγητά, οι δάσκαλοι τους οργανώνουν σε σειρές, χρωματιστά χαρτόνια, 'μαγικά' χρωματιστά χαρτάκια, τετράδια εργασίας για την Όλυνθο, αρχαιολόγοι.
Ξανά στο χώρο συγκέντρωσης, βαθίσκιωτος πλάτανος, το επόμενο γκρούπ των μαθητών, θεατρική ομάδα, πολύχρωμα κορίτσια, ο μύθος της Περσεφόνης, συμμετοχή των παιδιών, 'εγώ είδα ποιός πήρε την Περσεφόνη', 'εκεί πίσω είναι, την έχει αυτός ο κύριος'.
Τέλος
                                                                                                                 Θανάσης Ράπτης


Οι υπόλοιπες δραστηριότητες...

2ο εξάμηνο του 2013


Δεκέμβριος


             CHEAP PHOTO - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ                                                              Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ.1ο εξάμηνο του 2014

Φεβρουάριος


            Προσωπική Φωτογραφία
επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης                                                             Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Contrast"
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Προσωπική Φωτογραφία (Η ιδιαιτερότητα της προσωπικής ματιάς, της προσωπικής προσέγγισης, καταγραφής και απόδοσης στο χαρτί).

Ζητούμενο είναι οι ξεχωριστές δουλειές και όχι μεμονωμένες φωτογραφίες, ότι και αν έχει να πει αυτό. Στην μεγάλη ομαδική έκθεση, ο καθένας συμμετέχει με μία μικρή ατομική έκθεση. Θα στηθεί μία διαθεματική έκθεση, με ξεχωριστές, όμως, εσωτερικές γραφές.

Το θέμα της έκθεσης είναι η ίδια η φωτογραφία και η μοναδικότητά της σαν ιδιαίτερο μέσον έκφρασης. Μέσον έκφρασης σημερινό με αυθεντικές γραφές και όχι συναισθηματικά αναμασήματα φωτογραφιών και τάσεων του προηγούμενου αιώνα. Το θέμα δεν είναι το θέμα, αλλά η απάντηση του καθένα στο γιατί φωτογραφίζει σήμερα και πως, η αυτογνωσία επάνω στο τι πρόσθετο, τι μοναδικό, τι ξεχωριστό έχουν οι εικόνες του από όλες τις άλλες.

Ζητούμενο είναι να αποδειχτεί από τον κάθε συμμετέχοντα η μοναδικότητα του φωτογράφου και του έργου του, σαν ιδιαίτεροι ενδιάμεσοι μεταξύ της δημιουργικής ιδέας, του γύρω μας, πραγματικού ή όχι, κόσμου, μέσω μίας οπωσδήποτε διακριτής γραφής και ενός διακεκριμένου τρόπου διατύπωσης αυτών. Αν η φωτογραφία είναι τέχνη, πρέπει να το αποδεικνύει με το έργο των δημιουργών του εκάστοτε σήμερα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να διαγνώσουμε την καινούργια φωτογραφία, την φωτογραφία του 21ου αιώνα. Και σε επίπεδο φόρμας (φωτογραφικής γραφής) και σε επίπεδο περιεχομένου (ταυτότητας). Αυτό μεταφράζεται σε φρέσκια και δυνατή φωτογραφία. Φρέσκια, όχι υποχρεωτικά μόνο στο επίπεδο του πρωτοπαρουσιαζόμενου θέματος ή του τρόπου παρουσίασης, γιατί δεν είμαστε άνευ λόγου φορμαλιστές.

Οι φωτό του καθένα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο και μοναδικό λόγο για να υπάρχουν, να αποτελούνται από ένα σφιχτό portfolio (από 5 έως 30 φωτό) και να μην το έχει κανείς άλλος. Δεκτές και συνεργασίες.

Προσωπική φωτογραφία είναι αυτό που κανείς άλλος δε μπορεί να φωτογραφίσει, παρά μόνο εσύ.Μάιος


19η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.) διοργανώνει και για το 2014, για 19η συνεχή χρονιά, την Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας. Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα "φτερά" τους, εξωτερικεύοντας τις φωτογραφικές τους ιδέες στο κοινό της πόλης.
Η έκθεση θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την  Παρασκευή 2 Μαίου (ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα) σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Θεσσαλονίκης που θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί.
Συμμετοχές μέχρι τη Δευτέρα 14  Απριλίου 2014.
Μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.

Οι Εκθέσεις που έγιναν το 1ο εξάμηνο του 2013Τα Σάββατα μέχρι το Πάσχα

Η αποστολή συμμετοχών έληξε
Από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Μαίου 2013
Αποστολή συμμετοχών μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου
Η έκθεση από την Παρασκευή 26 Απριλίου (πριν τις διακοπές του Πάσχα) μέχρι την Παρασκευή 10 Μαίου 2013 
Η δήλωση συμμετοχών έληξε
Από τις 3 μέχρι τις 7 Ιουνίου του 2013


No comments: